Best x blog nih???

Friday, 18 March 2011

game budak-budak zaman dulu...

Da lame rasenyer x hapdet blog nih. Maklum la, asek tido bz manjang. Aku x nak bagi pelbagai alasan assignment melambak la, itu la, ini la. Aku x nk jd hypocracy. Cukupla aku katekan aku ader sedikit masalah ngn kehidupan aku. Tp, so far, aku dapat handle probs nih.

Ok, amende nk tulis ek??? Banyak mende nk citer ngan lu orang nih. Tapi x per. Kiter rilek-rilek dulu. Kayuh pelan-pelan. Mase masih lame lagi.


Zaman kanak-kanak adelah zaman yang paling best skali. Hari-hari bangun pagi, mandi makan pastu main. Malam ngaji, ulangkaji pastu tido. X der exam, x der report, x der assignment dan x der masalah cinta. Aduhai, rindunyer zaman kanak-kanak dulu....
MySpace


Arinih aku nk kongsi ngn korang sumer pasal game budak-budak zaman dulu. Kalau korang perasan, mainan budak-budak zaman sekarang lebih kepade indoor game. PS3,Xbox 360, Wii dan ape tah lagi. Aku x paham ape yang best maen mende alah tuh. Setakat maen sorang-sorang, ape tah bestnyer. Nanti biler korang da tua, cucu-cucu korang tny pasal permainan dulu-dulu, x kan korang nk jawab, " atok dulu main game PS3". Diorang pon tny ape yang best. Baru time tuh korang tergaru-garu nk menjawab. Baru korang realize x der faedah pon maen mende-mende cmtuh....

Kalau zaman aku buda-budak dulu, umo 8-9 taun da kluar masuk semak. Buat ape, cari spider la. Masing-masing da pegang kotak kaset sorang satu. Time tuh, memasing sibuk dok melilau kt celah-celah daun pandan sebab kat situ la port kegemaran spider.
Pastu agak-agak da petang ckit, dapat la dalam 2-3 ekor spider. then lage-lagekan spider tuh ngn spider member. Kalau ikutkan, memang la lage-lagekan binatang nih berdose. Tapi tuh zaman kecik-kecik lagi. Dosa pahala syurga neraka pon still samar-samar lagi.

Malam tuh biler balik uma, pas mandi ader aktiviti laen pulak. Laen pulak gamenyer. Kitorang adek beradik pakat kompol kt ruang tamu, amik pensil sorang satu ngn kertas sorang selai. aku x taw la korang maen ker x, tapi game dye lbih kurang cmnih la.
Memula buat table cm kat ats nih. Pastu korang bahagikan kpd beberape bahagian. Korang letak la nak kategori ape pon. Ikut kreativiti korang. pastu lat-ta-li-lat cper mule dlu. Contohnyer aku dapat 1st, aku akan pilih satu huruf, contohnyer huruf J. Pastu yg laen kene pnuhkan table tuh ngn perkataan yg bermule ngn huruf J. Kalau maen game cmnih, mesti akk aku yang menang sebab tahap kosa kate die tinggi. Agak-agak ar kn. Aku da la kecik lagi. Tapi cube kalau rematch skang, aku bg perkataan-perkataan extravaganza pny. J untuk Jason Mraz....

Game-game cmnih la yg bagus. Budak-budak dapat belajar bahase sambil bermaen. Selain drpd tuh, bole rapatkan hubungan antare adek beradik. Nnt biler korang da tua, biler cucu tny, baru la bule bukak game-game retro nih...

Biler da naik darjah 6, budak-budak sebok maen MONOPOLY pulak. Sebabkan mende tuh mahal, dorang maen SAIDINA. Tp aku ngn adek beradik x maen pon. Ye la, kecik2 ayh da x der. Tggal mak jek yg besarkan kitorng. X kn nk pakse mak blikn pulak. Kitorang adek beradik pakat kompol sorang singgit. Buat beli JUTARIA. Konsep die same jek macam MONOPOLY. Kene jual beli tanah. cumer kertasnyer nipis jek. Duit pon x lawa. peduli ape aku. Janji dapat maen.


Memori yang paling best adelah bile mane satu ari, pakcik aku join skali maen mende alah nih. Die jd banker.
Mak aku plak dok bersimpuh tgk gelagat kitorang adek beradik maen. Sumpah aku rindu giler zaman kanak-kanak aku.

************************************************

So, kalau korang nk cakap aku kecik-kecik dulu kuno sebab x der ps2, ps3, wii kejadah sumer-sumer tuh, x per. Aku senyum jek. 
MySpace

P/S: Mak aku terer giler maen brick game weyh. Sampai skang kitorang adek beradik x dapat kalahkan highscore die....

1 comment:

Sekamar Rindu said...

dulu belum ada PS1, PS2...

folo ur blog..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...